Kıbrıs'a Yeni Gelecek Olan Öğrenciler İçin Soru Cevap Köşesi

Üniversiteyi kazanan öğrencilerin aklına takılan ve merak ettiği sorular bu bölümde

Öğrenciler KKTC'ye girişlerini pasaportla mı yoksa nüfus cüzdanıyla mı yapacaklar?

KKTC’de öğrenim görecek öğrenciler ülkeye pasaportla giriş yapmak zorundadır. Bu nedenle öğrencilerin KKTC’ye gitmeden önce Türkiye’de pasaportlarını almaları gerekir.

Sağlık raporu gerekli midir? Sağlık raporunun içeriği nedir?

KKTC Sağlık Bakanlığı’nın uygulamasına göre KKTC üniversitelerinde öğrenim görecek olan TC uyruklu öğrencilerin işlemlerinde sağlık raporlarını ibraz etmeleri istenmektedir. KKTC makamlarınca istenen tüberküloz için PPT ile HIV tetkiklerini içerir sağlık raporunu, TC Sağlık Bakanlığı’na bağlı tam teşekküllü ihtisas veya üniversite hastanelerinden veya KKTC’deki onaylanmış laboratuvarlardan almaları gerekir. Bu rapor KKTC’deki öğrencilik statüsü ve oturma izni açısından gereklidir ve sorun çıkmaması için önceden alınmasında fayda vardır. Sağlık raporlarının her yıl tekrarlanması gerekmemektedir

Sağlık sigortası gerekli midir? Nasıl yaptırılır?

Sağlık hizmetleri için ise KKTC yasaları doğrultusunda KKTC uyruklu olmayan her öğrenci tarafından ayrı bir Sağlık Sigortası alınması gerekmektedir.

Kayıt Harcı’nı ödemiş olan ODTÜ KKK öğrencileri KKTC’de zorunlu sağlık sigortası kapsamındadırlar.

Bu sigorta kapsamında KKTC Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşları, öğrencilere ücretsiz sağlanacak sağlık hizmetlerinin kapsamı aşağıdaki gibidir:

–  KKTC Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm hastanelerdeki acil hizmetler

– Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm hastanelerdeki büyük ve küçük operasyon, hastanede kalması durumunda yatılı hizmetlerden ve yattığı sürece ilaç/tedavi için diğer gerekli tüm malzemeler

– KKTC Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm polikliniklerde diş çekme ve dolgu hizmetleri

ÖNEMLİ NOT: Öğrenci velisinin Türkiye’de bağlı bulunduğu Emekli Sandığı ve / veya SSK Sağlık Sistemleri KKTC sağlık kuruluşlarında ücretsiz hizmet alımı kapsamında bulunmamaktadır.

Öğrencilerin KKTC'ye giriş yaparken vize ve oturma izni almaları gerekecek mi?

T.C vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girişlerinde vize uygulaması yapılmamaktadır. Ancak, KKTC’ye öğrenim görmek amacıyla giriş yapacak öğrencilerin KKTC’ye girişlerini pasaportla yaptıktan sonra yasa gereği kampusa gelişlerinden en çok bir ay içerisinde kayıtlar sırasında verilen formu doldurarak sağlık raporları ve öğrenci belgeleri ile birlikte Güzelyurt Kaymakamlığı’na başvurarak KKTC Öğrenci İkamet İzin İşlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. 100 TL civarında olan Oturma İzni bedeline her yıl belli bir miktar artış yapılabilmektedir. Ayrıca, öğrencilerin oturma izinlerini her yıl yenilemeleri ve yenilerken de geçerli bir öğrenci belgesi sunmaları gerekmektedir.

Öğrencilerin KKTC'ye girişlerini yaparken pasaport işlemleriyle ilgili neler yapmaları gerekiyor?

Öğrencilerin KKTC’ye giriş yapmadan önce alacakları pasaportlarının en az bir yıl süresi olması gerekmektedir. İlk kez kayıt yaptıran öğrencilere harçsız öğrenci pasaportu alabilmeleri için gerekli belge kimlik kartlarının dağıtıldığı esnada Ankara Kampusu’nda verilmektedir. Ayrıca, T.C uyruklu öğrencilerin KKTC’de bulundukları sürelerde, gerektiği takdirde yapacakları pasaport işlemleriyle ilgili tüm bilgileriTürkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin web sitesinden öğrenmeleri mümkündür.

Öğrencilerin KKTC'de araba kullanabilmek için ehliyet işlemleri ile ilgili neler yapmaları gerekmektedir?

TC UYRUKLU ÖĞRENCİLER İÇİN:

  • 1 fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi (Fotoğraflı-kimlik numaralı)
  • TC Elçiliği tarafından onay (Elçilik tarafından istenen bir şarttır)


Ehliyet Ücretleri:

– 2 yıllık ehliyet için: 200 TL

– 3 yıllık ehliyet için: 270 TL

– 5 yıllık ehliyet için: 405 TL

KKTC Ehliyet Dairesi

Telefon: 229 07 22/129-130-131

Adres: Haydarpaşa Ticaret Lisesi karşısı, Lefkoşa

Çalışma Saatleri: 08.00-14.30

18 yaşın altındayım, ebeveynim olmadan ülkeye girebilir miyim?

Evet, ancak anne veya babanızdan alacağınız noter tasdikli muvafakatname ile ülkeye giriş yapabilirsiniz.

İzin işlemleri için verilecek sağlık raporu CD'de verilmektedir, basılı kopya gerekli midir?

Evet, ilgili bölgenin Kaymakamlağı’na verilecek olan sağlık raporunun ıslak imzalı olması gerekmektedir. CD kopyası geçerli sayılmayacaktır.

Kuzey Kıbrıs'a ulaşım nasıl sağlanmaktadır?

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ulaşım hava ve deniz yollarıyla her gün düzenli olarak sağlanabilmektedir.

Kampüslere ulaşım nasıl sağlanmaktadır?

Ercan Havaalanı’ndan kampusa taksi ile gelmek en kestirme yoldur. Ancak, ilk gelen öğrenciler için eğitim-öğretim yılı başlangıcında Kampus Yönetimi tarafından ücretli otobüs seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca, tatil dönemlerinde çeşitli şirketlerle organizasyonlar yapılmaktadır. Bunların haricinde Kıbrıs Havaalanları Servisi(KIBHAS LTD.)’nin başlatmış olduğu seferlere web adresimizden ulaşabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs'ta cep telefonu iletişimi nasıl sağlanmaktadır?

Kuzey Kıbrıs’a gelmeden önce cep telefonları yurtdışı görüşmelerine açılmalıdır. Ancak TC hattı Kuzey Kıbrıs’ta kullanıldığında “Uluslararası Görüşme” tarifesi ile ücretlendirme yapıldığından daha ekonomik olması için KKTC’ye gelindiğinde KKTC’deki GSM operatörlerinden birine geçilebilir. (Örneğin; KKTC’de Kuzey Kıbrıs Turkcell operatörü hizmet vermektedir.)

Yurtlara kayıt yaptırırken istenen belgeler nelerdir?

YENİ KAYIT YAPTIRACAK ÖĞRENCİLERDEN İSTENİLEN BELGELER

  • – Öğrenci Belgesi veya Öğrenci Kimliği fotokopisi
  • – 4 adet fotoğraf
  • – Tüberküloz ve HIV testi fotokopileri
  • – İkametgâh Belgesi (Muhtardan) veya Yerleşim Yeri Belgesi (Nüfus Müdürlüğü’nden)(KKTC’ye gelmeden önce alınmalıdır.)
  • – Pasaport Fotokopisi


Önemli Not: Kayıt için istenilen belgelerin eksik olması durumunda öğrenci yurda geçici yerleştirilecektir. Verilecek süre içerisinde belgelerini tamamlamayan öğrencilerin kesin kayıtları yapılmayacaktır.

Yurtlara kabul şartları nelerdir?

Üniversiteye yeni kayıt yaptıran ve toplu yaşama engel sağlık sorunu olmayan bütün öğrencilere yurt olanağı sağlanır.

Yurt yerleştirmeleri nasıl yapılır?

Yurtlara yerleştirme, ilk kez yerleştirilecek olanlar için, üniversiteye giriş puanı ve sosyo-ekonomik durum (ailenin geliri, kardeş sayısı, üniversitede okuyan kardeş sayısı, ailenin kirada oturup oturmadığı vb.) göz önünde tutularak bilgisayar tarafından belirlenen seçim ile yapılır. Üniversitemizde öğrenci durumunda olanlar ise, okul başarı not ortalaması ve yurtlarda mevcut olan disiplin kurallarına uygunluğu göz önünde tutularak kişinin yurt tercihi ve sıralamasına göre yerleştirilir.

Yurt odalarında neler vardır? Gelirken neler getirilmelidir? Yorgan-yastık-nevresim takımı getirilmeli midir?

Yurt odalarında günlük ihtiyacı karşılayacak her türlü konfor mevcuttur. Sadece kişisel kullanıma ait eşyaların getirilmesi yeterli olacaktır. Tüm yurtlarda yatak takımı öğrencinin kullanımına verilmekte; iki haftada bir kirli takımlar temizleriyle değiştirilmektedir. Getirilmesi önerilen eşyalar şöyle örneklenebilir:

– Banyo Seti (El havlusu, banyo havlusu, banyo terliği)

– Plaj seti (Plaj havlusu, mayo, güneş kremi, plaj terliği)

– Alarmlı saat

– Küçük masa lambası

– Adaptör (Kampusumuzda ingiliz sistemine gore prizler mevcuttur. Prizleri kullanmak için İngiliz-Avrupa çevirici bir adaptor bulundurmanızı tavsiye ederiz. Adaptör, kampus içerisindeki markette de satılmaktadır.)

– Şarj aleti

– Küçük dikiş kutusu

– Kirli torbası

– Düzenli kullanılan ilaçlar

– Kendinizi evinizde hissedeceğiniz küçük dekoratif aksesuarlar vb.

Yurtlarda ders çalışma ortamı nasıldır?

Her yurtta bulunan ortak çalışma salonu dışında her öğrencinin kendi odasında çalışma masası vardır.

Yurtlara kayıtlar ne zaman yapılıyor?

Yurt kayıtları okul kayıtları ile aynı zamanda yapılacaktır.

Veliler için konaklama imkanları nelerdir?

Velilerin, Üniversite Kampüsü içerisindeki misafirhanelerde konaklamaları mümkündür.

Kampus yakınlarında gazino, kumarhane var mı?

Kampus yakınlarında gazino ve kumarhane yoktur. Ayrıca, bu tür yerlere öğrencilerin, KKTC vatandaşlarının ve 25 yaşından küçüklerin girmesi yasaktır. Kumarhane girişlerinde yapılan pasaport kontrolleri ile de öğrencilerin kumarhanelere girmeleri engellenmektedir.

Yeni kayıtlı öğrencilerde yurt yerleştirmelerinde memnun olmayan kişiler neler yapabilir? Yurt Değişimi olursa paranın yanma durumu var mı?

Ekim ayında yapılan 2. Yerleştirmelerde başvuru yapabilir,  yeni yerleştirildiği yurtun ücreti daha yüksekse ek ödeme yapar ancak paranın yanması söz konusu değildir.

İlk aşamada sağlık raporum olmadan veya eksik belgelerimi tamamlamadan yurda yerleşebilir miyim?

Tüm evraklarınızı tamamlamadan yurtlara giriş yapamazsınız.

kıbrıs üniversite öğrenci soru merak